ČO UROBIŤ, KEĎ VÁM ULETÍ PAPAGÁJ? - Články - Ornitologická poradňa

Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

ČO UROBIŤ, KEĎ VÁM ULETÍ PAPAGÁJ?

Publikoval Radovan Jambor v Prvá pomoc vtákom · 5/3/2017 12:19:00
1. Najskôr si treba zmapovať situáciu

Je to šok, pre každého je chovaný papagáj nie len veľká investícia, ale aj domáci miláčik, člen rodiny. Treba si však zachovať chladnú hlavu a čistú myseľ a začať konať. Nesmiete podľahnúť panike, ani pesimizmu, myslite pozitívne, "uletencovi sa nič vonku nestane", to bude Vaša mantra na najbližšie hodiny. 

Či už išlo o nehodu (zle zavreté dvierka, nadmerne šikovný jedinec), alebo zámer (nepriateľsky naladený sused, konkurencia, mačka), vybehnite čo najskôr von a skúste čo najrýchlejšie lokalizovať uleteného vtáka. Volajte naňho, núkajte mu maškrty, načúvajte. Prvé hodiny sú najdôležitejšie, venujte teda maximálne úsilie, aby ste zistili, kam letel, akým smerom a kde sa zdržuje. Obehnite susedov, zoberte si ďalekohľad a prezrite všetky vrcholky stromov, strechy, stĺpy.

2. Volajte nám

Čo najskôr nás kontaktujte, nájdenie a odchyt môžu byť úspešnejšie v prvých hodinách a dňoch. S postupujúcim časom vták síce stráca energiu, ale môže si nájsť aj jej alternatívny zdroj, nejakú potravu, ovocie, orechy atď. Za tejto situácie je odchyt stále problematickejší a šanca, že sa vták sám vráti sa zmenšuje. V mnohých prípadoch si s odstupom času dokonca zlepšuje kondičku, čím častejšie preletuje, tým ho môže byť ťahšie chytiť. V iných prípadoch sa preletmi vyčerpáva, je to individuálne.

Do telefónu nám vysvetlíte, kde ste vtáka naposledy 
pozorovali, kde sa zdržuje, v akej výške, kam, kadiaľ a ako preletuje, jednoducho všetky detaily. Aj ten najmenší môže byť rozhodujúci pre úspešný odchyt. Vyplníte objednávkový formulár a my v priebehu niekoľkých hodín prídeme na vopred dohodnuté miesto stretnutia. Pred odchytom zvykneme podpisovať zmluvu o realizovaní odchytovej služby, hlavne pokiaľ je dopredu jasné, že to bude dlhá a náročná akcia. 

3. Priebeh odchytu

Krotké jedince je jednoduchšie chytiť, prilákate ho na kratšiu vzdialenosť, vták príde bližšie buď za Vami, alebo ponúkanou maškrtou a my ho chytíme. Raz dva, stačí pár minút a je po akcii. Ak nereaguje na volanie a nemá záujem maškrtiť (žiaľ väčšina uletencov), stále je šanca, že sa vráti aj sám, budeme musieť byť na tento moment pripravení. Rozmiestnime siete a vták sa bude snažiť cez ne preletieť, je to len otázka trpezlivosti a priaznivých podmienok (aby bolo bezvetrie, inak je sieť vidieť). Takýto odchyt však zvyčajne netrvá len jeden deň a je aj tým pádom drahší.

Ak však uletel, hoci viete kde sa zdržuje, a nemá záujem sa vrátiť, potom treba zvážiť všetky okolnosti, výšku podkladu, na ktorom sa pohybuje, miesto nocovania, frekvencia a čas preletov, bude si to od Vás vyžadovať "vedeckejší" prístup a v práci si vybrať voľno, bude to časovo náročné. Vtáka, ak Vám to situácia dovolí, sledujte pokiaľ možno nepretržite až do nášho príchodu. Je dôležité nestratiť ho z dohľadu. Za týmto účelom si vyberte vyvýšené miesto, odkiaľ budete mať dobrý prehľad o jeho pohybovej aktivite.

Najhoršie sú situácie, kedy vták uletel a Vy absolútne netušíte kde, vták sa neozýva, nikto zo susedov ho nevidel, nevracia sa a nie je po ňom ani stopy. V takejto chvíli je dôležité monitorovať čo najväčšie územie, pravidelne chodiť na miesta, kde by sa mohol zdržovať (zdroj vody, jedla). Budete musieť uvažovať ako on, spomeňte si, čo má rád, čoho sa bojí a pod. Sledujte preletové koridory, stromoradia, strechy, stĺpy. Ak sa neobjaví, odporúčame vytlačiť plagátik s jeho fotografiou a ponúknuť odmenu za bližšie informácie (nie za dolapenie). Plagát rozvešajte na strategicky dôležité miesta (kde sa často zdržuje množstvo ľudí) a to v okruhu min. 15-30 km. Pomôže aj miestna inzercia, lokálne rádio či televízia. Kontaktujte nás, akonáhle dostanete echo, kde bol vták naposledy videný. Môžeme Vám pomôcť aj s pátraním, ale v taktom prípade by sa cena opäť navýšila.

Jedinca chytíme do špeciálnych sietí, na ktoré máme potrebné povolenia a odchytovú licenciu. Tieto siete sa však v prípade veľkých papagájov často poškodzujú, väčšinou sa tieto jedince zo sietí vystrihujú, škody teda zvykneme prirátať do fakúry (50-70 EUR navyše). 


4. Úhrada ceny za odchyt

Po odchytovej akcii nasleduje úhradu faktúry, ktorú Vám pošleme na Vašu adresu podľa objednávky. O cene budete vopred informovaní, rovnako aj o všetkých záležitostiach, ktoré ju budú priebežne ovplyvňovať (predĺženie odchytu, poškdoenie sietí, dostupnosť informácií, pátranie pod uletencovi, zľava pri neúspechu a pod.). Konečná cena môže byť prípad od prípadu iná, zvyčajne od 80 do 300 EUR. Tu je však dôležité poznamenať, že nie všetky odchytové akcie končia úspešne. Odchyt papagájov, ktoré sú na tom kondične veľmi dobre a preletujú vysoko a na veľké vzdialenosti nebýva vždy úspešný. V takomto prípade si účtujeme len nevyhnutné náklady za výjazd.  

Jedna z posledných odchytových akcií: Odchyt amazoňana Pepa




Copyright 2016. All rights reserved.
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky