PREČO A AKO PRIKRMOVAŤ VTÁKY? - Články - Ornitologická poradňa

Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

PREČO A AKO PRIKRMOVAŤ VTÁKY?

Publikoval Radovan Jambor v Praktická pomoc vtákom · 5/3/2017 12:07:00
Vtáky sú veľmi zaujímavé zvieratá schopné sa rýchlo prispôsobiť mnohým zmenám v ich prostredí. Takto sa adaptovali napríklad aj na nový zdroj potravy, ktorým sú ľudské sídla. Potravné podmienky sú tu síce nestabilné a nerovnomerne distribuované, za to kaloricky veľmi výdatné.

Mnohé vtáčie druhy si na tento prísun potravy v podobe zvyškov nášho jedla, ktoré my považujeme za odpad, veľmi rýchlo zvykli. Niektoré si nimi iba vylepšujú každodenné „menu“, iné sú na nich doslova závislé a keď týchto zdrojov ubudne, trpí celá ich populácia (typicky napr. vrabce). Využívať sa naučili naozaj prakticky všetko, čo je organického pôvodu, od pečiva, cez mäso, až po exkrementy našich štvornohých miláčikov.

Najnáročnejším období z hľadiska prežívania sú pre vtáky mrazivé a vlhké zimné mesiace. Prirodzená potravná ponuka sa im vtedy veľmi „zjednoduší“ a obmedzí sa aj čo do kvantity. Pod snehovou nádielkou si vtáky svoju potravu hľadajú jednoducho iba s veľkou námahou. Energeticky najnáročnejšie sú však noci, kedy sa vtáky nehýbu a iba niekde ukryté prečkávajú pokles teploty, ktorý im uberá z váhy a tukových zásob. No a práve tu je „pes zakopaný“.

Keďže si teda vtáky zvykli na naše zvyšky jedla a ich prežitie závisí na ich objeme, bolo by dobré im ich v najtuhších zimných dňoch zdvojnásobiť. Úplne najlepšie je však vtáky prikrmovať ich – ako tak – prirodzenou potravou, predovšetkým semenami rastlín. Tu však platí niekoľko dôležitých zásad, ktorých porušenie môže mať pre prikrmované vtáky fatálne následky:

:: Kŕmidlo musí byť v „top“ stave, chránené proti dažďovým aj snehovým zrážkam. Vlhké jedlo totižto plesnivie a pleseň produkuje toxíny, ktoré vtáky touto cestou prijímajú do svojho tela. Mnohým vážne poškodzuje tráviacu sústavu. Ak chcete mať funkčné a zároveň esteticky pekné kŕmidlo, nemusíte sa s jeho výrobou trápiť vy, dá sa aj objednať a to napríklad tu.
:: Ku kŕmidlu nesmú mať prístup predátory ako mačky a kuny. Ideálne je preto, ak visí na strome z nedostupného konára, z parapety okna, na izolovanom stĺpiku. Klasické krmoviská a kŕmidlá na zemi, na plote, na strome nie sú teda veľmi vhodné.
:: Životne dôležité je kŕmiť (a doplňovať kŕmidlo) pravidelne. Ak túto možnosť nemáte, do kŕmenia vtáctva v zimnom období sa radšej nepúšťajte. Niekoľkodňové vynechanie môže zvyknuté vtáčence vyhladovať až usmrtiť. Vtáky si na pravidelný prísun takejto potravy veľmi rýchlo zvyknú. Začnite prikrmovať menšími dávkami semien, aby v kŕmidle nezostávali hnijúce zvyšky.
:: Dávky postupne upravujte podľa toho, koľko toho vtáky za dva-tri zjedia. Ak nemáte presnú predstavu, čo všetko žije a lieta vo vašom okolí, začnite jednoducho zmesou semien, ktoré si buď namiešajte, alebo kúpte pripravené v ktoromkoľvek obchode s krmivom pre zvieratá. Ideálne je začať slnečnicou, ovsom, prosom, repkou, doplniť ovocím, jarabinou, lojom, kožou z nesolenej neúdenej slaniny a pod.

Prikrmovanie vtáctva v zimnom období nie je len jednoduchá a účinná pomoc mestským vtáčím populáciám, ale aj úžasná ekovýchovná pomôcka v praxi. Kŕmidlá sú tiež vhodnou fotografickou kulisou pre začínajúcich fotografov vtáctva. 



Copyright 2016. All rights reserved.
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky