ČISTENIE POVÁL A POČETNOSŤ HOLUBOV SPOLU SÚVISIA - Články - Ornitologická poradňa

Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

ČISTENIE POVÁL A POČETNOSŤ HOLUBOV SPOLU SÚVISIA

Publikoval Radovan Jambor v Ochrana budov pred vtákmi · 2/10/2020 11:14:00
Prečo máme v niektorých mestách a lokalitách veľa mestských holubov a inde žiadne? Jedným z pádnych dôvodov sú zanedbané povaly či podkrovia. Ich čistenie a  údržba (opravy strešnej krytiny a využívanie) bránia holubom nekontrolovateľne zväčšovať svoju lokálnu populáciu. Samosprávy a bytové spoločenstvá preto nemusia investovať ani do odchytu holubov, ani do budovania holubníkov, stačí čistiť povaly. Nie je nutné ani nezmyselné a protiprávne strieľanie či dokonca trávenie. Stačí udržovať poriadok a to sa netýka len povál, ale aj balkónov, na ktorých hniezdia rovnako s veľkou obľubou.

Mestské holuby nájdeme hlavne v historických centrách miest, na staveniskách, starších sídliskách, na poľnohospodárskych budovách a pri poliach. Darí sa im všade tam, kde je neporiadok a dostupná potrava. Na Slovensku však početnosť mestských holubov, z dlhodobého hľadiska, mierne klesá (sporadicky robíme lokálne prieskumy). Chovateľov holubov – ako významných „doplňovačov“ populácie – je stále menej, nároky na hygienu a sterilitu v mestách sa zvyšujú, budovy sa revitalizujú, používajú sa siete, hroty a zmenil sa aj vzťah verejnosti. Je oveľa negatívnejší. Dnes kŕmi holuby už iba málokto, väčšina samospráv toto prikrmovanie zakázalo všeobecne záväzným nariadením. Ľudia sa holubov štítia, veria, že sa môžu niečím nakaziť. Majú v našej spoločnosti – aj v legislatíve – nelichotivé a neférové postavenie, nie sú to ani túlavé zvieratá, ani zákonom chránené živočíchy. Kompetentní, firmy aj sťažovatelia ich stavajú do pozície škodcov. Nezriedka ich častujú nelichotivými prezývkami, ako napríklad „lietajúce potkany“. Pritom väčšiu šancu sa niečím nakaziť má človek od vlastného papagája chovaného doma v klietke.  

Čistenie a sanáciu povál vykonávame aj my (viac na www.cisteniepoval.sk), pretože veríme, že práve toto je tou humánnou cestou, ako docieliť spokojnosť aj na strane ľudí, aj na strane holubov, resp. aj na strane sťažovateľov, aj na strane ochrancov zvieracích práv. Nie je nutné ich likvidovať, stačí, keď sa budú redukovať (a pravidelne kontrolovať) miesta, kde s obľubou hniezdia. 



Copyright 2016. All rights reserved.
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky